Jak by jste se této situaci zachovali?
Ve čtvrtek 01.04.2021 v 9:50 byl ohlášen uhašený požár kuchyně od oleje na sporáku. Jednotka pomocí termokamery provedla kontrolu případných ohnisek. Žádné další ohnisko nalezeno nebylo. Poté jednotka z domu odnosila zničené vybavení. To, že se nejednalo o malý ohýnek, dokládá fotografie. Majitelka dokázala požár uhasit vlastními silami. Byla velmi statečná a postupovala správně. Při hašení došlo bohužel i k lehkému popálení.Protože nejčastější příčina požárů v domácnostech je právě v kuchyni při přípravě jídel, máme pro Vás několik rad:
• Nenechávejte nikdy připravované jídlo bez dozoru při zapnutých spotřebičích (sporák, trouba, gril, mikrovlnná trouba, toustovač, rychlovarná konvice …).
• Rychlovarnou konvici v nečinnosti doporučujeme odkládat mimo podstavec, nebo vytahovat ze zásuvky.
• Horký olej na pánvi NIKDY NEHASTE VODOU nebo vodním hasicím přístrojem. Pokud do hořícího oleje nalejete vodu, exploduje.
• Nejednejte unáhleně a impulzivně (je to těžké).
• Vypněte přívod energie (plyn, elektřina).
• Pokud nemáte hasicí přístroj, je nutné zajistit, aby k ohnisku nebyl přístup vzduchu. Je možné použít např.: o Pokličku nebo pečící plech (položením na pánev). o Mokrou utěrku nebo hadr. o Nehořlavý sypký materiál (sůl, samotná hlína z květináče). Na přiložené fotografii můžete vidět, jak se plameny zachovají, když do pánve se dvěma deci oleje nalijeme pohárek vody.